Befőzésre az olyan éretlen, zöld dió
alkalmas, amelynek külső héja még annyira zsenge, hogy az, könnyen átszúrható
vagy kettévágható.
Előkészítése: a dió két végét levágjuk,
és jó mélyen körülszurkáljuk, hogy belsejéből a keserű fanyar lé később könnyen
kiázzék.
A megszurkált diót 14 napon át hideg
váltott vízben áztatjuk, míg keserű ízét elveszti. Ekkor a diót megfőzzük
(blansírozzuk), vízben lehűtjük, majd 18 Bé°-os langyos cukoroldattal leöntjük.
A cukorfőzést, miként a piros cseresznyénél, 7 napon át megismételjük azzal az
eltéréssel, hogy itt a cukrot minden alkalommal melegebben öntjük a gyümölcsre.
Utoljára a cukrot a dióval együtt főzzük 36 Bé° sűrűségre.
A 25 % -os keményítőszirupot és a
megfelelő mennyiségű borkősavat ugyancsak adagoljuk.
Igen kellemes ízt ad a diónak, ha az
első főzettől kezdve vászonkendőbe kötözött szegfűszeget és darabos fahéjat is
főzünk bele, amit az utolsó főzés befejeztével eltávolítunk.