Mindazon gyümölcsfajtákat (a szamóca és
málna kivételével), amelyeket sűrűcukorban szoktunk tartósítani, cukor nélkül,
kénessavas oldatban is tartósíthatjuk.
A gyümölcsfélét szárától, magjától
megtisztítjuk, jól zárható hordóba vagy üvegekbe rakjuk, és színültig
feltöltjük kénessavas oldattal. Kétféle keverési arányt alkalmaznak. Általában
100 kg gyümölcs 6 liter 16%-os kénessavas oldatot számítanak, de a gyakorlatban
olyan recepttel is találkoztunk, hogy 97 liter hideg vízbe 3 liter 16%-os
kénessavat és 150 g benzoesavas nátriumot adagolnak.
Az ilyen eljárással tartósított
gyümölcsöket feldolgozás előtt többszöri vízváltással, vagy folyóvízzel jól
megmossuk. Ezután a befőzést a friss gyümölcsök befőzésével azonos módon és
sorrendben végezzük.