8 kg vörösbélű narancs
2 kg citrom
8 kg cukor
0,25 kg citromhéjon ledörzsölt
kockacukor
0,25 kg narancshéjon ledörzsölt
kockacukor
A gyümölcsöt langyos vízben megmossuk,
megtörölgetjük, és héját fél kg kockacukorral ledörzsöljük. Ezután meghámozzuk
(a fehér héjrészeket is eltávolítjuk), magját kiszedjük, gerezdekre bontjuk.
A citrom- és a narancsszeleteket
rozsdamentes-vagy zománcedényben kevergetéssel jól besűrítjük. Ezután
beletesszük a cukrot, és kb. még 10 percig forraljuk.
Egy tálkára mintát veszünk. A
dzsemfőzést akkor fejezzük be, ha a kivett minta kihűlt állapotban csomós és
kocsonyásodik. Ennek megállapítása után végül még hozzáadjuk a narancs- és
citromhéjjal dörzsölt kockacukrot, amellyel még kb. 3 percig főzzük.
Az ily módon elkészült dzsemet lassú
kevergetés közben 45-50 C°-ra hűtjük le, és üvegekbe kanalazzuk.
A dzsemmel vagy lekvárral töltött
edényeket csak akkor szabad befedni, illetve lekötözni, amikor azok már
bebőrösödtek, és teljesen kihűltek, mert különben a lekvár felületén lecsapódó
pára a penészedést segítené elő.